Народна медицина
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Гриби
Трави
Бджільництво
Головна » Статті » Продукти бджільництва » Віск бджолиний

Про бджолиний віск

Бджолиний ві́ск — речовина, що виробляється особливими восковими залозами, розташованими на нижній стороні черевця робочої бджоли. На останніх чотирьох нижніх півкільцях помітні оголені частини тіла з блискучою поверхнею. Вони називаються восковими дзеркальцями і служать місцем накопичення тонкого шару воску у вигляді пластинок під час функціонування залоз. Виділяють віск тільки молоді бджоли.

 

На більшості пасік отримують до 1 кг воску на сім'ю за сезон.

 

Бджоли будують з воску гніздо у вигляді двосторонніх сотів. Сот складається з шестигранних ячійок, повернених дном одне до одного. Ячійки перебувають майже в горозонтальному положенні, їх краї дещо припідняті доверху.

 

Віск у вигляді свіжовідбудованої соти має білий колір, а отриманий після переробки воскової сировини - від світло- до темно-жовтого. На холоді він твердий, крихкий, при нагріванні стає мягким і плавиться. Температура плавлення 62-63оС. Віск легший за воду. Густина його при 15 градусів цельсія 0,956-0,959. Він розчинний в скипидарі, хлороформі, бензині і інших органічних речовинах.

 

Бджолиний віск знаходить застосування в медицині. Він входить до складу деяких пластирів, мазей, кремів. Віск добре всмоктується шкірою і додає їй гладкого і ніжного вигляду, тому він широко застосовується в косметичній медицині.



Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/Бджолиний_віск
Категорія: Віск бджолиний | Додав: krag (31.07.2012)
Переглядів: 1092 | Теги: Віск бджолиний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Loading...